Etykiety

sobota, 4 lutego 2012

R O G A L I K I

Składniki na ciasto  :
1 i 1/3 kostki masła
80 0-1000g mąk
10 dkg drożdży
1    szk. Mleka może troszkę więcej
2-3    żółtka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli

dżem lub inne dodatki

Dodatkowo potrzebne będzie jajko i ok 0,5 szkl. cukru do smarowania rogali,chyba że ktoś woli lukier którym smarujemy upieczone rogale. ja wolę pierwszą propozycję.
mleko lekko podgrzać dodać cukier i szczyptę soli następnie pokruszyć drożdże i wymieszać. Trzeba troszkę poczekać aż  drożdże zaczną rosnąć. W drugiej misce przesiać mąkę przez sito zrobić dołek i wlać drożdże wybić jajko i żółtka , wlać lekko roztopione masło i wszystko wymieszać . jeśli ciasto będzie za rzadkie należy podsypać mąką i odwrotnie jeśli będze za gęste można dolać ciepłego mleka. Ciasto zostawiamy , aż wyrośnie następnie należy wyrobić ciasto ponownie i znowu poczekać. Kiedy wyrośnie ponownie możemy robić rogale. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm dużym talerzem wykroimy koło które dzielimy na równe 8 kawałków nakładamy np. owoce sezonowe dżem, powidła twarożek, budyń, czekoladę co kto lubi. Trójkąt zawijamy tak by nadzenie nie wyciekło formujemy rogale maczamy w jajku rozbełtanym , a następnie moczymy w cukrze (krysztale).  Do piekarnika wkładam kiedy troszkę podrosną . mój piekarnik piecze rogale w temperaturze ok 170 C przez ok. 20-30minut w zależności jakie duże wyszły mi rogale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz