Składniki na ciasto :
1 i 1/3 kostki masła
80 0-1000g mąk
10 dkg drożdży
1 szk. Mleka może troszkę więcej
2-3 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
dżem lub inne dodatki
Dodatkowo potrzebne będzie jajko i ok 0,5 szkl. cukru do smarowania rogali,chyba że ktoś woli lukier którym smarujemy upieczone rogale. ja wolę pierwszą propozycję.
mleko lekko podgrzać dodać cukier i szczyptę soli następnie pokruszyć drożdże i wymieszać. Trzeba troszkę poczekać aż drożdże zaczną rosnąć. W drugiej misce przesiać mąkę przez sito zrobić dołek i wlać drożdże wybić jajko i żółtka , wlać lekko roztopione masło i wszystko wymieszać . jeśli ciasto będzie za rzadkie należy podsypać mąką i odwrotnie jeśli będze za gęste można dolać ciepłego mleka. Ciasto zostawiamy , aż wyrośnie następnie należy wyrobić ciasto ponownie i znowu poczekać. Kiedy wyrośnie ponownie możemy robić rogale. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm dużym talerzem wykroimy koło które dzielimy na równe 8 kawałków nakładamy np. owoce sezonowe dżem, powidła twarożek, budyń, czekoladę co kto lubi. Trójkąt zawijamy tak by nadzenie nie wyciekło formujemy rogale maczamy w jajku rozbełtanym , a następnie moczymy w cukrze (krysztale). Do piekarnika wkładam kiedy troszkę podrosną . mój piekarnik piecze rogale w temperaturze ok 170 C przez ok. 20-30minut w zależności jakie duże wyszły mi rogale.
Powoli zaczęliśmy umieszczać nasze przepisy. Głównym powodem założenia tej strony jest ocalenie przepisów naszych i naszych mam od zapomnienia, ale również chcemy mieć do nich dostęp z różnych miejsc, a nie tylko trzymanie ich w domu w zeszycie ryzykując, że mogą nam przepaść. Jeżeli nasze przepisy będą podobne do innych, to proszę nie mieć nam tego za złe. My niczego nie kopiujemy tylko spisujemy przepisy własne. Jeżeli ktoś z nich skorzysta, to życzymy smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz