Etykiety

sobota, 4 lutego 2012

PYSZNA SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I KURCZAKA

SKŁADNIKI:
1 Seler naciowy
1 pierś średnia pierś kurczaka
100-150g orzechów włoskich
3 jabłka
0,5 szk. Majonezu (może troszkę więcej jak kto lubi)
¾  szkl. Greckiego jogurtu
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Cukier ( ok. 1-2 łyżeczki)
Zioła (ja lubię prowansalskie)
(do wywaru włoszczyzna)

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na połowę i gotujemy w wywarze warzywnym razem z odciętymi (gorszymi) kawałkami selera ja dodatkowo wkładam jedną nać selera, żeby pierś miała lepszy smak. Gotuję ok. 0,5 godz. W tym czasie prażę orzechy włoskie na suchej patelni, albo w piekarniku, kiedy lekko zbrązowieją są gotowe. Jak wystygną kroję je na mniejsze kawałki. Seler naciowy myję i obieram od góry i dołu ( robi się to bardzo łatwo , niteczki wyrzucam ) następnie kroję na cienkie paseczki . Pierś z kurczaka kiedy wystygnie rwę na malutkie paseczki ( krojona nie smakuje tak dobrze). Jabłka obieram i kroję w małą kostkę . Wszystkie składniki czyli porwaną na niteczki pierś, jabłko, pokrojony seler, orzechy wkładam do dość dużej miski i przygotowuję sos. Majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, cukier, sól dokładnie mieszam i wlewam do miski ze składnikami mieszam, aż wszystkie składniki się połączą. Trzeba uważać bo majonez jest tez słony, a sos musi być słodko kwaśny, więc trzeba próbować. Sałatka jest dobra kiedy troszkę postoi w lodówce ok. godziny. Jest smaczna i zdrowa.

SMACZNEGO  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz